Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen a jó grafológiai megbízás?

2008.07.30

Milyen a jó grafológiai megbízás?

A cégek vezetői, akik saját interjú-tapasztalatuk, sokéves gyakorlatuk mellett megbízható munkatársuk mellett pszichológus- és grafológus tanácsadók munkáját is igénybe veszik, s közben gyakran tanácstalanok abban, mit és hogyan is kell kérdezni a grafológiától, grafológustól. Mert ugye itt is, mint minden területén az életnek, a pontos, jó kérdésekre adható használható válasz.

Egy megbízás menete

Hogy egész valóságszerűen ábrázoljuk egy megbízás lényegét: egy grafológia (vezető-, munkatárskiválasztás, lojalitás-, hazugságvizsgálat) tekintetében egy olyan válasz, amely lendít az alapprobléma megoldásán, továbbá valóban érdemi és plusz szakmai válasszal lepi meg a megbízót. Segítségével magabiztosabban, gyorsabban, emberi (humánerő-gazdálkodási) kérdésekben profi(bb) választ ad.

A megbízások menete magától értetődő és könnyen belátható. A cégvezető tudja "miből mit" szeretne megtudni, kiválasztani, a grafológus pedig közli, mely grafológiai etikai keretben, milyen határidővel és milyen biztonsággal lehet ezt megállapítani. Ilyenkor gyakran szétválasztódnak a grafológiai és írásszakértői munkák, hiszen két szakmáról van szó. Egy tisztességes (profi) grafológus azt is nyíltan elmondja, mi az, amit nem lehet megérteni és elmondani az íráskép alapján, hiszen határai is vannak az elemzésnek.

Következő konkrét lépés, hogy közösen összegyűjtik azokat a tulajdonságokat, amelyekre feltétlenül szükség van a leendő munkakörhöz, feladathoz. Ha a tulajdonságok megfogalmazásában is már tanácstalan a cég képviselője, bőséges, akár több száz darabos tulajdonságlistával segítheti ki a grafológus a megbízót. Ebből azután közös megállapodásra jutnak a cégvezető és a grafológus, hogy mely tulajdonságok szükségesek valójában a leendő munkakörhöz. A grafológus ezeket, csakis ezeket a tulajdonságokat fogja vizsgálni. Kérésre, ábrázolhatja az elemző a fő személyiségjegyeket grafikusan is, nem csupán szövegesen (ez egy másik, de szintén grafológusi módszer összegzése), amit a - gyakorlat szerint - műszaki beállítódású vezetők igen szeretnek, mert metrikus, így vizuálisan is jól értékelhető a nyolc ágú koordináta rendszerben a legfontosabb tulajdonságok mértéke egy tizes skálán.

Megbízásminták

A grafológus gyakran találkozik azzal, hogy cégvezetők nem tudják pontosan azt, mire vegyék igénybe a grafológust és hogyan, mit kérdezzenek tőle. Mire térjen az ki, mire nem mennyire legyen részletes vagy utaló jellegű, így most közreadunk jónéhányat. Íme néhány valódi, élet-adta megbízás-mintát mutatunk:

Tisztelt Grafológusnő!
Cégemnél obszcén falfirkálás történt. A falra írt szöveg a céget sérti, annak alapbetűit használta fel, ezért sérti cégünk lojális elvárásait, így ettől a munkatárstól meg szeretnénk válni. Mivel csak a cég munkatársai juthattak be kulccsal a lépcsőházba, ezért az elkövető köztük kell, hogy legyen. A szóbeli kérés eredménytelen volt, így mindenkitől kértem írásmintát. Kérem, állapítsa meg ki volt a tettes, ki hazudott. A szakértői véleménnyel alátámasztva nyilvánosan eredményt fogok hirdetni. Munkája sürgős, mert azonosítása után szeretnénk a falat sürgősen lefesteni. Köszönettel: Z.Z-ű

Tisztelt Grafológusnő!
Kérem saját írásom grafológiai elemzését általánosan, mindenre kiterjedő módon, de különös tekintettel arra, hogy bár tíz éve vezető beosztásban dolgozom, eredendően vezetői alkat vagyok-e. Mivel tudom, hogy a grafológia ezt jól tudja vizsgálni, évek óta érdekel ez a probléma. Érdekel az is, hogy a vezetői munkakörben az írásom alapján jól érzem-e magam vagy mindebben kompenzáló módon, frusztrálva veszek-e részt. Megállapításait kíváncsian várom! Tisztelettel: D.D.

Tisztelt Grafológusnő!
Kérem, hogy munkatársamról részletes grafológiai elemzést készítsen, az ő saját beleegyezését mellékeljük. Kérésünk, hogy a munkáról, az ezzel kapcsolatos megállapításokról valamit a magánéletre vonatkozó eredményekről külön lapokon tegyen említést. Elemzését ajándéknak szánjuk. Kíváncsi tisztelettel:W. J.

Tisztelet Grafológus szakértő!
Kérem az öt közreadott írásminta alapján vizsgálja meg összehasonlítható módon a következő vezetői tulajdonságokat az alábbi személyeknél: önállóság, vezetőképesség, határozottság, döntőkészség,-képesség, munkatempó, precizitás, szociabilitás (közösségiség), rugalmasság, körülményeskedés, beosztóképesség-anyagiasság, megbízhatóság, hűség-lojalitás, célratörés, sikerorientáltság (motiváció),tervszerűség, monotonitástűrés, tolerancia, agresszivitás, hogy azt saját benyomásainkkal összavethessük.
Köszönettel és kíváncsian várom munkája eredményét! Tisztelettel üdvözli: H. Zsolt

Tisztelt grafológusnő!
Cégem sajnos felszámolás alatt van, bár 17 évig működött. Munkatársaimmal remek kapcsolat alakult ki, ezért felelősen és különösen fájdalmasan érint, hogy el kell őket bocsátanom. Kárpótlásként néhányuknak grafológiai elemzést kérnék abból a célból, hogy milyen más területre alkalmasak még, tehát a váltás esetleges irányaira vagyunk kíváncsiak a készségek, képességek tekintetében. Köszönettel: V.A.

Tisztelt grafológusnő!
Kérem, az alábbi kézírás általános elemzése után próbálja megbecsülni, hogy a jelentkezőről feltételezhető-e az a szándék, hogy cégem belső működésébe betekintve cégem működési rendszerét elvigye saját cége alapításához, illetve, hogy ezzel a szándékkal jön- e hozzám dolgozni? Lojalitásvizsgálatát megköszönve, tisztelettel: C. É.

Tisztelt grafológusnő!
Egy fejvadász cégem van, beosztottakkal, amelyet pszichológusi végzettséggel látok el. Pár éve komolyan gondolkodom a grafológia bevezetésén, vagy legalább alkalmankénti használatán. Legjobb kompetenciának a saját önismeretem összevetését tartom egy grafológiai analízissel. Kérem, hogy az ideális, Ön által kért (másfél oldalas kézzel írt levél, aláírással) írásminta alapján készítsen egy 10 oldalas részletes analízist, a Ön által megadott szempontok mindegyikére kiterjedően.Tisztelettel üdvözli: L. L.

Tisztelet Grafológusnő!
Cégünknél középvezetői állásból vezetővé szeretnék kiemelni eddigi öt munkatársamból egyet, akire a felsőbb irányítás egy része is hárulna a mérnöki tervezés mellett. Kérem, a grafológiai etika szerint beleegyezésükkel adott írásminták, önéletrajzok alapján kizárólag a leendő munkakör és a vezetői tulajdonságok keresztmetszetében tegye le szakmai voksát: Ki a legalkalmasabb vezető az öt közül?
Izgalommal várom: O. P.

Röviden

Amennyiben a megbízások gyakori vagy rendszeres munkakapcsolattá válnak egy cégnél, úgy a grafológus akár faxon, E-mailben egyetlen mondattal is válaszolhat öt-íz oldal helyett egy egyszerű kérdésre. "Kérem vizsgálja meg, hogy X.Y. alkalmas-e a korábban megbeszélt vezetői állásra!" Egy bevált munkakapcsolat esetén a cég megbízott vezetője ebben az esetben úgyis pontosan tudja, hogy az egy mondatos válasz mögött ugyanúgy 3x 8 órai elemző munka, mérés, és az analízis teljes elvégzése áll, mint, több oldalas, hosszabb válasz esetén!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.