Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Riport       

 

 

     Eltűnt a gyerek

 

 

                                                              Mit tehetünk?

        Évente több száz gyerek tűnik el nyomtalanul. Néhányról kiderül, hogy gyilkosság áldozata lesz, a legtöbbjük megkerül, míg másokról sohasem derül ki, mi lett velük. A hatóságok igyekeznek lépést tartani az eltűntek egyre növekvő számával.

 

        Szováta Izolda  16 éves lány, az egyik Megyeközpont  Gyivi-jéből,  tavaly december 15-én tűnt el. A 155 cm magas lány szeme zöld, haja festett barna. Feltételezések szerint éjszakai szórakozó helyeken bárokban fordul elő. Senki nem látta azóta. Az ő neve is felkerült az eltűntté nyilvánított gyerekek hosszú listájára. Kalandvágy, lézengés, csavargás, csábítás és sajnos gyakran  oka a félelem, menekülés-vágy  is  a szülők valamely vélt  vagy valós reakciója ellen. Az okok között szerepel időnként egy igen különös is: a csavargó gyerek szeretné magára felhívni a figyelmet, szeretné, ha otthon jobban figyelnének rá.  - mondja Sápszky Vilmos  pszichológus. - Ez afféle sajátos érzelmi zsarolás, ha úgy tetszik, de mindenképpen egy nagyfokú felelőtlenség is, hiszen az elcsatangoló gyerekek nem tudnak még magukról gondoskodni. A rendőrség arra kéri és bíztatja a szülőket, hogy mielőbb jelentsék be az eltűnést, hogy meg tudják kezdeni a forrónyomos nyomozást.

 

­*

 

Sajnos Magyarország jó helyezést ér a válások számában is, és előfordul, hogy gyerekrablással végződik. Száz gyereket vizsgálva az eltűnt gyerekek 70%-a nevelő otthonból lép meg, 30 % azok száma, akik családból tűnnek el.

Goda Pétert hat éves kisfiút eltűnés miatt keresi a rendőrség. Az apa, G. Pál Békési lakos április 11-én délelőtt a gyámhatóság engedélyével hazavitte a dédnagymamám lakásába a kisfiút, de a Gyulai Csecsemőotthonba már nem vitte vissza a megbeszélt időpontra. Azóta mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

 

 

*

 

 A magyarországi eltűnési esetekre szerencsére nem jellemző, hogy gyilkossággal végződnének. Az sajnos már inkább, hogy a lányok a  prostitúció markába kerülnek. H. Angéla családtagjai 1997 karácsonya előtti napokban hiába várták haza a lányukat. A döbbenetes rablási eset  december a helyi diszkóban kezdődött, ahol H. Angéla italába kábító anyagot keverve autóba tuszkolta három férfi, és egy budapesti kertes házban durva fenyegetésekkel tartották fogva hetekig, majd repülővel Izraelbe szállították többedmagával. Egy befalazott házrészben prostitúcióra kényszerítették.

Angéla egy másik barátnő társaságában egy szál ruhában szökött  külföldön  az utcára, ahol a helyi rendőrség alig akarta elhinni a történteket. Végül a lány repülővel megérkezett, de azóta is fél elmenni bárhová és nagyon megviselték a történtek.

 

*

 

Ha a szülők első érzelme a rettegés, akkor a másodika tehetetlen düh.

Elkeseredésükben a szülők mindenhová szórólapokat tesznek, felkeresik a parkokat és más helyeket, ahol sok gyerek fordul meg. Néha még magándetektívhez, sámánhoz és médiumhoz is fordulnak. Sokszor minden pénzüket erre fordítják.

Nagy nyilvánosságot, rendszeresen a TV-ben Ince Zsuzsa műsora, a Csellengők kapott.

A nyomasztó zenei klipp után az eltűnt gyerekek fényképe mellett, a megkerült gyerekekkel és szüleikkel is készült riport sokban segíthet azokon, akik még csellengenek, és esetleg látták az adást.

*

Boksz: Az eltűntek számát szinte lehetetlenség pontosan megállapítani, a pillanatnyilag haza nem tért,a másik szülőnél levő vagy tévesen eltűntnek nyílvánítottak között, illetve rengeteg olyan van, aki eltűnt ugyan, de nem jelentik be. Példaként 98-ban 558 eltűntet jelentettek be, de év végére 723-ra csökkent ez a szám a rendeződött ügyek miatt. 99-ben 4775 eltűnésből 672 lett, 2000-ben pedig 5520-ból 794 re csökkent az eltűnéses ügyek száma. Ha 1997-ben 5821 kiskorú eltűnését jelentették - Ez mindössze a bejelentettek száma, tehát azoké is, akik akár pár óra múlva megkerültek. Az igazsághoz és a statisztikához tartozik azonban az a szomorú tény is, hogy többszöröse, (körülbelül nyolcszorosa ?!?) a valódi eltűntek száma, akiket be sem jelentettek. - elemzi Gach Noémi rendőr alezredes az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának  munkatársa.

 

*

 

 

 

A fővárosban megkerült gyerekeket egyébként a Róbert Károly úti ÁtmenetiGyermekotthonban helyezik el, amíg sorsukról a család, a nevelőotthon, a rendőrség vagy a gyámhatóság dönt.Bíróság természetesen csak abban az esetben, ha bűncselekményt követtek el. Itt gyermek-felügyelőből, pszichológusból és pedagógusból álló team fogadja a rendőrök által behozott gyerekeket. Előfordul, hogy valaki önszántából szeretné pár napra itt meghúzni magát, amíg valamelyest tisztázódik a helyzete. A fogadó nevelők szerint nagyobb a napi létszám szeptemberben, iskolakezdéskor és jóval kisebb nyáron. A befogadóképesség 12 fő. Itt oldódott meg a közelmúltban Krisztián esete is, aki egy pederaszta helyzet elől menekült el, és kivételt tettek azzal, hogy két hétnél tovább maradhatott. Munkát, és életének kilátásait a hivatásos katonai pályán találta meg.

*

 

 

-Javaslat az eltűnt gyerekek szüleinek – mondja Balogh Anikó az „Interpool kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorítására alakult állandó munkacsoportjának” összekötő tisztje. Amennyiben józanságuk és lélekjelenlétük ezt lehetővé teszi, hozzanak magukkal minél frissebb fényképet, lehetőleg színeset és egész alakosat.

Több éves fotó akár meg is hiúsíthatja a nyomozást! JÓ szolgálatot tesz körülnézni, milyen ruha cipő hiányzik, megvan-e az útlevél, személyi igazolvány, sátor, pénz stb., amiből sok mindenre lehet következtetni. Ha felmerül a külföldi szökés lehetősége, világosít fel a tapasztalt szakember, akkor az Interpool Magyar Nemzeti Irodájára kerül az ügy és megkezdődik a nemzeti körözés is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kulcsar_kati@freemail.hu

(fekete, 2011.07.30 16:46)

Re: kulcsar_kati@freemail.hu

(fekete, 2011.07.30 16:46)