Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 A holokauszt utóhatásai az írásban?

 

Érdekes történettel keresett meg egy negyven  év körüli, nyúlánk, szakállas, szemüveges  fiatalember. Különös, nyugtalan órákat töltöttünk együtt, nem volt két perc, hogy ülve maradt volna. Lebilincselő története, mint kiderült nem egyedi eset. Ő fogalmazott így: "Élettörténetem jelenség. Szomorú jelenség..."

 

 

        "Szüleimnek - kezdi a történetet Iván - , akik ateista zsidók, egy fiuk volt előttem. Utána következtem én, mint afféle Ratkó-gyerek. Anyám terhessége alatt azt mondta, ha már terhes lettem, legalább lány legyen. Így azután már a világrajövetelem is hatalmas csalódást okozott a környezetemnek.

        Azt, hogy nem passzoltam a képbe, anyám mindig éreztette velem. Nagy szabadságvággyal megáldott gyerek voltam, de állandóan korlátoztak.  Hajlamom volt, az önállóságra, amit állandóan megnyirbáltak, leszorítottak, nyesegettek.

        De ami ennél nyomasztóbbá tette  a kamaszkorom közeledtét: a holokauszt mindkét szülőm családját érintette, mindkettőjük testvére lágerben halt meg és ez éreztette hatását a hétköznapokban.

Anyám bátyja odaveszett  a koncentrációs táborban harmincévesen és ez a tragédia feldolgozhatatlanná vált anyám számára. Az lett a rögeszméje, hogy  - mivel én alkatilag,  külsőleg is egyre jobban kezdtem hasonlítani a halott testvérére - valósítsam meg mindazt, ami neki nem adatott meg.   Amennyiben kellőképpen megemberelem, összeszedem magam, erre esélyem is lesz.

Az elhunyt nagybácsi remek társasági ember volt, tehetséggel, szépséggel sikerrel megáldva. Nekem az ő helyébe kellett volna lépnem, noha állandóan hangoztatták, hogy én csúnya, esetlen és ügyetlen vagyok, úgyhogy nem sok esélyem van." - kezdi a történetét Iván.

 

        A kamaszkorra azután  egy sajátos sikerelhárító mechanizmus kezdett kialakulni Ivánban, úgy élt, hogy természetes volt, hogy semmi nem megy és semmi nem fog menni. Nem alakultak ki kapcsolatai, vézna, ügyetlen, ügyeletes balfácán, és a lányokkal eleve kudarcra ítéltetett, mesélte ő maga.

Senki sem értékelte és erősítette benne az egyre nyilvánvalóbbá váló kombinatív képességet, logikai, nyelvi fantáziát,  ragyogó humort. Kiemelkedő képességeivel közgazdász lett, de szinte sohasem dolgozott ezen a területen.

"Minden előzetes párkapcsolat-tréning nélkül nősültem, az esküvő napjáig a kézfogásig jutottunk el a feleségemmel..."

Negyven évesen számolatlan kudarc volt a háta mögött.

        Ebben az időszakban keresett fel egy orvos-psichiátert, aki a holokauszt hasonló következményeivel foglalkozott, és csak ezután derült ki, hogy az ilyen és hasonló esetek jelenséggé nőttek, számuk elérte a tizezres értéket ! és a pszichológia szimbolikus reinkarnációnak nevezte el:

Az utód valamely elvesztett hozzátartozó helyettesítője. Ez rendszerint újabb szerep és identitászavarhoz vezet. (Meghurcolt és meggyilkolt ember reinkarnációjáról van szó. Egyfajta túlélő szindróma.)

        Iván negyven évesen keresett meg történetével, amikor élete egyetlen területe sem működött, nem volt munkája, elvált, de együtt élt a volt feleséggel, gyerekekkel, rossz volt kapcsolata az anyjával, és egy évet adott magának arra, hogy legalább egy dolog rendeződjön.

Szuicid (öngyilkos ) kísérletre készült.Azt mondta, ha 1 éven belül nem rendeződik életének legalább egyetlen területe, véget vet annak.

Történetéből, írásából szakdolgozat született, írásvizsgálata a szorongás vizsgálaté.

Ha Iván írását egy grafológiai könyvben tárgyalnánk, akkor a szűk, teleszkópos írás fejezetében kaphatna helyet.

        A szoros írás tartózkodást, gyanakvást, szorongást mutat. A teleszkópos írás betű-antennái minden zónában böködnek jobbra-balra, kapcsolatot keresnek, kapaszkodást, görcsös kötődést kutatnak.

A szoros írás levezetetlen feszültségek, görcsös kézmozdulatok, gyors írással ötvözve előrefutó, nem tudni hová kapcsolódó száracskákat hagyva maguk után.

A magabiztosság hiánya, csüggedés, túlérzékenység bénító hatása lehet.

Az ilyen ember mindenkinek a kedvébe szeretne járni, csakhogy ne bántsák.Mindez eredhet abból, hogy mások képességeit felértékeli, a sajátját pedig lebecsüli.Amire a szülői magatartás kondicionálta!

        Egy nyolcvan oldalas dolgozatot nem lehet közölni a maga teljességében, így pár dolgot lehet  csupán kiemelni:

A szűk szóközök összeolvadási készséget jelentenek, továbbá a hatalmas nyomás, erőteljes tollkezelés görcsösséget, elfojtott agressziót mutat. A sietség, a tömörítés időnként olyan mértéket ölt, hogy  három betű íródik egymásra. Ez a múlt értékeinek nehézkes elhagyására, adott gondok hosszas rágódására, tovább nem lépésre enged kövezkeztetni. A dolgok egymásra rakódnak anélkül, hogy letisztulnának rendeződnének. Nem haladás, hanem az egyhelyben toporgás látszatát kelti, az energiák nem a jövőbe mutatnak, hanem helyben szökdelésre emlékeztetnek.

Az oválok többnyire öblösek, zártak, de nagyon gyakran szűk a számukra hagyott hely, és kötővonalak nélkül kanyarítanak le egy-egy darabot a mellettük álló betűből. Az oválok zárási helye is változatos.

Az "a" , "o" betűk gyakran horpadtak, tremorosak, szálkásak, kétszer átrajzoltak, ez bizonytalanságot árul el. Az oválok néhol egészen kicsire sikeredettek.

A javítás módja a többszörös biztosítást  feltételezi. Olykor görcsösen bizonyít vagy bizonyítani akar.

        Egyes betűkben plusz hurkolás látható, ez gyomorbetegség hajlamát vagy jelenlétét feltételezi. (Később kiderült, hogy gyomorbetegségek kezelték. )

 

Az egymásra tömörítés ellenére kötetlen írással van dolgunk, amikor kapcsolódhatna, akkor sem teszi azt meg.

A "j" , "g" klasszikus hurokképződése ritkán csíphető Ivánnál fülön, ha nem egyszerű lemenő szár lesz belőlük, akkor elgörbülések, szögesedések, tódozottan képzett hurokformák, megvastagítottan képzett szárhosszok, hegyes kampók, bonyolult, leírhatatlan formák, huroknak induló, félúton görbületnek hagyott fél ívek íródnak. A "G" hatalmas hurokszára nemhogy belecsúszik, a középzónába, hanem bekebelezi azt.

Igénye a teljes, gazdag érzelmi élet megélésére van, de annak megvalósítása akadályokba ütközik, kicsúszik kisiklik kezéből.

 

.........................................

Utóélet.

10 év telt el.Örömmel számolhatok be sikeres változásokról.

Ivánnak sikerült elválni a tapasztalatlanul kötött, suta házasságból, vidéken talált társat, logikán alpuló játékklubot vezet, boldognak mondja magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.